søndag den 26. februar 2012

Grundfos CSR day

Fredag d. 24 februar 2012 blev Grundfos Serbiens første CSR dag nogensinde, en dag hvor medarbejderne blev sendt ud af fabrikshallen og ud til Indijas lokalbefolkning. En streng vinter i serbien er næsten overstået, i onsdag blev den landsdækkende "state of emergency" ophævet, dog er der stadig 15 kommuner (i det sydlige serbien) som er i undtagelsestilstand. Rundt omkring i de forskellige kommnuner/byer er der blevet dannet små grupper, som har hjulpet den ældre og/eller svage del af befolkningen med alle mulige forskellige gøremål for at overleve (ikke retorisk men bogstaveligt) vinteren. Mange af de ansatte fra Grundfos er allerede en del af disse grupper, så da der skulle findes projekter til CSR dagen manglende der ikke forslag.

Produktionsmedarbejdere, kontorfolk, en praktikant og en enkelt general manager blev inddelt i 6 forskellige hold, som hver skulle rundt til forskellige husstande og hjælpe til. Mit første besøg var hos en ældre mand som boede alene, i et lettere forfaldent hus. Jeg tror billederne bedst fortæller om situationen.
Stuen hvor også sengen var, i baggrunden kan man skimte udgangen til køkkenet som udover stuen fra det eneste "opvarmet" rum, huset havde et par værelser mere som var piv kolde. Manden som sidder på stolen er beboeren, kvinden til venstre for mand er en af de lokale koordinator, resten er grundfos medarbejdere.
 Huset/gården set udefra, Milos fra Grundfos er i gang med at rydde sne.
 Manden er ensom, så udover rengøring og snerydning var samtale en vigtig opgave. Mine serbisk evnere rækker desværre ikke til mere end at smile, nikke og grine på de rigtige tidspunkter, fik dog stadig fortalt en historie om hvordan livet var under Tito :)

Andet besøg var noget helt andet, et fint lille hus som var velplejet og meget hyggeligt. Opgaven var at være gæst??? Det eneste der skulle gøres var at stryge noget tøj, så mens koordinatoren klarede den opgave fik vi serveret en lille snack og snakkede med ægteparret som boede i huset.
 Det er hårdt at lave socialt arbejde...
De boede fint, ikke stort men huset var i tom stand og dejligt varmt.

Efter de to besøg var næste opgave en tur på rådhuset hvor den lokale bureaukrat med ansvar for ældreområdet fjerede dagens indsats men et glas rakija.
Rakija'en blev budt rundt, en par stykker sagde ja. Der var forøvrigt nogle pænt store glas og de var fyldt til kanten.

Men dagen var jo ikke færdig, klokken var kun 13. Sidste besøg var hos et ældre ægtepar hvor der skulle hygges og flyttes brænde.
Her blev undertegnet sat i arbejde... Fik lov til at kløve 3 stykker brænde, da jeg så vil tage halstørklæde og jakke af og rigtig komme i gang blev øksen taget fra mig :(

Torsdag havde der været indsamling til Grundfos Water2life projekt, se video.



2 kommentarer:

  1. Der er gang i bloggen for tiden - fedt :-) Glæder mig til at høre mere om ferie og CSR dage over skype i løbet af ugen :)

    SvarSlet
  2. Jeg er kommet frem til at den bedste måde at blogge for mig er at lave en masse små korte indlæg, det med at samle oplevelser/observationer sammen og så skrive et langt indlæg virker ikke rigtig.

    SvarSlet