tirsdag den 27. marts 2012

løst og fast, ditten og datten pt. 2

myter og små historier fra balkan
- Krigene i 90'erne er amerikaners skyld! Fordi det kommunistiske Jugoslavien havde opbygget en industri, hær og samfund der var det amerikanske overlegent, var det amerikanske agenter/spioner der skabte spild imellem landene i Jugoslavien.
- Planøkonomi fungerede i Jugoslavien! (ikke serbiske kilders forklaring: over 5 millioner jugoslaviske mænd blev sendt til vesteuropa for at arbejde mens deres familien blev i serbien (så mændene kom tilbage) dette sikrede den jugoslavien stat store mængder af valuta, uden hvilket landet var brudt sammen, derudover modtag jugoslavien penge fra usa.)  
- Serbere siger "har du tænkt dig at køre til Sarajevo i en bil på serbiske plader? Bilen bliver smadret og du bliver konstant stoppet af politiet"
- Kroaterne siger "du kan sagtens kører til Sarajevo i en bil på serbiske plader! Problemet er at kører på kroatiske plader til serbien!" 

more to come later...
 
Er nis nice? næ

Nis er serbiens tredje største by og er ikke specielt spændende, en masse beton blokke og et kedelige fæstning (sammenlignet med hvad der ellers er på balkan). Der er dog et kæmpe marked hver weekend hvor man kan købe alt muligt.
 Alt til biler...
 Jeg mener ALT.

I modsætning til de markeder man finder i andre stor byer, er der ikke mange kopier/fake produkter. Det meste er brugt ting og tøj, tror jeg så en stand for der var nye "nike" sko og en anden stand der havde "nike/adidas" tøj.
Den eneste spændende ting i Nis er Cele kula som betyder hoved tårnet (så cirka). Den gang tyrkere sad på det sydlige serbien, forsøgte serbien gentagende gange at gøre oprør og løsrive sig. Efter et forsøg blev tyrkere så trætte af det, at de tog 968 hoveder fra de nedkæmpet oprører og byggede et tårn. Formålet var at minde serbere om deres nederlag, cirka 30 år senere lykkes det serbere at vinde over tyrkere og erklære deres frihed, tårnet blev siden et symbol på serbisk frihed og mod.

Et forladt spabad?

En kollega fortalte mig om et spa/kursted forholdsvis tæt på Nis. Stedet blev bygget af fagforeningen og blev brugt som weekendsted/mødecenter for ledere i 80'erne. Hvornår det blev forladt er lidt usikkert, igennem vinduerne så jeg en enkelt kalender fra 2003. Stedet blev dog ikke brugt af fagforeningen i 90'erne.

Det var en meget underlig fornemmelse at gå rundt og se på bygningen, som indtil for få år siden var et populært spa for fagforeningens top. Desværre kunne jeg ikke kom ind i bygningen, lave døre og vinduer fra lukkede og låste :( Der var stadig møbler i lobbyen, frisørsalonen og på kontorerne, det havde helt sikkert været en oplevelse at gå rundt derinde. 






Har forresten sidder og kigger på nogle af de gamle indlæg, jeg undskylder for massive mængder af stavefejl og dårlige formuleringer, håber i har overlevet det :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar