tirsdag den 13. december 2011

Kale-hva-for-noget

I det første indlæg udråbte jeg Kalemegdan til et af de fedeste steder jeg har været, det kræver selvfølgelige en lille uddybning, so here goes.

Kalemegdan eller Beograd Fort, er en gammel fæstning der ligger midt i Beograd. Højt beliggende ved samlingen mellem floderne Donau og Sava, er det et åbenlyst sted at bygge en fæstning for at kontrollere to af balkans vigtigste transportveje. Det opdagede romerne selvfølgelige så de byggede en fæstning, senere udbyggede tyrkerne (det ottomanske rige) den og selvfølgelige har serberne også selv bygget og udviklet fæstningen. For mere ligegyldig information kan wikipedia bruges, for det er ikke historien der gør Kalemegdan speciel. Kalemegdan er forøvrigt tyrkisk og betyder... øhh tjek wikipedia, romerne kaldte det oprindeligt et-eller-andet igen tjek wikipedia.

Det det gør Kalemegdan så et usandsynligt fedt sted at være er den måde man kan bevæge sig rundt på, det lyder underligt og giver ikke rigtig nogen mening så jeg vil forsøge at uddybe. Der er ingen hegn, ingen skilte, meget få mennesker om formiddagen, udsigten er fantastisk og stedet er ikke i "picture perfekt" stand. Jeg kom en alm lørdag morgen kl 8 og gik rundt i nogle timer, udover mig var der et park betjente og nogle lokale der enten sad og nød fortet eller bare gik rundt. Man kan gå rundt helt uforstyrret, gå helt ud til kanten af fæstningsværket og se 10+ meter ned, kravle rundt på muren og alle steder er der en fantastisk udsigt.

 Parken i midten af Kalemegdan, mennesketom

 Hvis man kigger godt efter kan man se en gravid kvinde stå under det ene træ max 2 meter fra kanten.
 Der ligger flere kirke inde på Kalemegdan, små, "intense" og stemningsfyldte (og med forbud mod fotografering :( ) 

Omkring solnedgang begynder fortet at blive fyldt op med mennesker for solnedgangen, der er rigtig mange unge mennesker og folk sætter sig de vildeste steder. 
 Udsigt fra Kalemegdan ud over Novi Beograd (man kan faktisk se min bygning derfra) og de to floder Donau og Sava der mødes.

PS. Listen over de 5 fedeste steder
- Kalemegdan (Beograd)
- Jefferson Memorial om aften (Washington DC)
- Søen i central park med udsigt til Manhatten (New York City)
- Mises Institute (Auburn, Alabama)
- Grand Central Station (New York City)
           

Ingen kommentarer:

Send en kommentar